Andet

Mikkel Vandkær – Fra DASK-online til skuespillerhåndbogen/ Historier fra virkeligheden


dask nyhed

Mikkel Vandkær – Fra DASK-online til skuespillerhåndbogen/ Historier fra virkeligheden

Deadline inden d. 1. januar 2025

Historier fra virkeligheden/ Mikkel Vandkær – Fra DASK-online til skuespillerhåndbogen

Vi gør meget for at klæde vores medlemmer på til virkeligheden. Om det er igennem vores "Viden om" opslag, Zoom konferencer, Walk and Talks eller via vores DNA uddannelse.

Vejen til de store roller starter mange gange på DASK-online, men det er ikke nødvendigvis hos os de er... men et helt andet sted, som kræver nogle helt særlige kvalifikationer. Vi er stolte når vi kan sende vores børn videre. Her kan du læse om en helt særlig ildsjæl som selv beretter sin historie ;-)


Af Mikkel Vandkær Thomsen

Det har i mange år været et virkeligt stort mål for mig at komme med i Skuespillehåndbogen og DSF (Dansk Skuespiller Forbund). At være med i den ”Store liga”! Gennem en masse online møder via DASK og snak med andre medlemmer, fik jeg mine første indtryk af, hvad det var og hvad det ville betyde for ens karriere.

Men jeg fattede hat og kyse af, hvordan man kunne blive optaget i forbundet. Derfor måtte jeg snuse lidt rundt. DSF var heldigvis super søde til at hjælpe med deres optagelseskrav og til at gennemse kontrakter jeg sendte ind til dem.

Det forholder sig nemlig sådan, at for at blive optaget i forbundet, skal du ikke bare have lavet så og så meget betalt arbejde som skuespiller. Det skal også være gennem kontrakter, der stemmer overens med forbundets overenskomster. Og tro mig når jeg siger at det som autodidakt skuespiller kan være svært at skaffe arbejde, der lever op til de overenskomster.

Meget svært…

Heldigvis var jeg nogle gange heldig. Jeg fik for eksempel et reklamejob for Velliv Foreningen. En reklame der, til at starte med, ikke levede op til DSF´s overenskomst. Det viste sig dog at Velliv havde glemt at skrive nogle ret vigtige rettigheder i min kontrakt. Rettigheder som ville hæve min løn. De ringede derfor til mig og hørte, hvor meget ekstra jeg skulle have i løn. Tjoooooh….

Og dermed fik jeg en løn, der lige nøjagtig (ned til sidste øre) var nok til at kontrakten blev godkendt af forbundet.
Og det er nogle gange hemmeligheden til at blive optaget i forbundet. At gribe om de muligheder der opstår. For det kan være meget svært som autodidakt skuespiller at kræve rettigheder, som er nødvendige for optagelse i forbundet. Og det er måske den mest frustrerende del man vil opleve på denne rejse.

Dog så er DSF meget large i forhold til, hvad de betragter som ”Skuespil” arbejde. Noget der har hjulpet mig meget, er at have haft et sideløbende arbejde som TikTok producent for en køreskole. Mit arbejde består hovedsagelig i at snakke om et vejskilt, opbygningen af biler eller en fun fact om færdselsloven (dem er der i øvrigt ikke ret mange af). Alt sammen noget der i klassisk forstand ikke er skuespil, men det læner sig nok op ad det til at min kontrakt gælder.

Hul i om det er gadeteater, undervisning, dubbing til computerspil eller hvad det nu måtte være. Bare det stadig smager lidt af fisk og lever op til forbundets overenskomster, så kan du bruge det til at komme ind.

Disse overenskomster: https://skuespillerforbundet.dk/raadgivning/loen-og-ansaettelse/overenskomster-og-kontrakter/

Og hvad så når det lykkes dig at komme ind? Så har du pludselig helt nye tangenter at spille på! Fordi nu har du krav på den løn og de rettigheder som skuespillerforbundet har aftaler om. Ergo har du en helt ny støtte i ryggen og du står ikke alene.

Og selvfølgelig giver det dig også adgang til Skuespillerhåndbogen. Hver gang roller skal besættes til de største projekter, så er det go-to for alle producenter, castere og instruktører! Et mekka for enhver ambitiøs skuespiller.


Det er en lang og svær vej ind i DSF hvor held, muligheder og vedholdenhed betyder rigtig meget. Jeg blev afvist af forbundet 2 gange, inden jeg blev medlem. Søger du ind i DSF og bliver afvist, så er det ikke et ”du er ikke god nok”, men et ”du er der næsten, bare lidt mere!”

Så bliv ved. Grib dine muligheder og ellers så skab dem! Forbundet har trods alt valgt ikke at sætte en begrænsning på, hvor mange gange eller hvor ofte du kan søge.

Så giv den gas


Tak for ordene og inspirationen på din vej til de næste eventyr ;-)Sådan ansøger du!

Ansøg opslaget fra din profil eller opret en ny.Mvh Tommy Duus

Caster/ Branchevejleder


810 Sidevisninger