Viden om

Skal jeg lave en showreel?


dask nyhed

Skal jeg lave en showreel?

Deadline inden d. 1. januar 2025

Skal jeg lave en showreel?

Revideret uddrag fra bogen "Casting og auditions for skuespillere og statister", som du kan tilkøbe direkte ved din profil ;-)


Skal jeg lave den showreel? Det korte svar er: Nej!

Du bliver måske forvirret eller synes at det er direkte selvimodsigende, nu alle andre fortæller dig det modsatte! Filmproducerende og skuespillere snakker om det hele tiden og efterspørger det måske endda. Der er pres på dig fordi alle skriver om det...

Men tænk efter... Hvem er modtageren? Hvad er formålet? - Tænker du, der er nogen der har tid til at se det? eller gider at se det? Hvorfor skulle en caster bruge 3 minutter på dig når der er hundredvis af ansøgere... Fordi du har sendt en showreel?

Det der helt grundlæggende er vigtigt at forstå er, at castingprocesserne har ændret sig. Tiden for casting til projekter er blevet meget meget kortere de senere år og selftapes overtrumfer showreels på alle parametre. - men korrekt, showreels og selftapes er 2 forskellige ting.

Det er faktisk spild af din og vores tid og i særdeleshed af dine penge at kaste dig ud i at lave showreels.

Værktøjet showreel har i årtier været anvendt i castingsammenhænge over det meste af verden, specielt er/ var det meget udbredt i England og USA, men andre former tager over. (CastSelv/ Selftape)

En showreel var en smart måde for skuespilleren at samle video, lyd, billeder og tekst. Noget som jo selvsagt ikke lader sig gøre på papir. Et visuelt standart CV i mappen hos agenten... altså agenten! - En showreel anvendes som branding/ markedsføring. Ikke af dig selv, men fra en ekstern. Der er kæmpe forskel.

Det kan virke som en logisk måde at præsentere sig på over for instruktører og castere med video, lyd og billeder, inden man skal til casting, hvilket jo er formålet med den. Men den rammer meget ofte helt forbi.

Langt, langt, langt de fleste har alt for få produktioner til at vise alsidighed, som er en af formålene med en Showreel. Kvaliteten af produktionerne er tvivlsomme og så forskelligartet og det skal være klippet meget godt, for at få dig til at fremstå, som en man vil bruge mere tid på.

Dit materiale skal være NYT. Jeg ser meget ofte skuespillere der anvender materiale der er flere år gammelt og som jo derfor ikke siger noget om dit nuværende udseende eller færdigheder. En fodboldspiller kan jo heller ikke sælge sig selv på at have scoret mål for 3 år siden.

Formålet med en Showreel er, at vi skal blive mere nysgerrige på dig som spiller og kalde dig til casting nu... i forhold til en given rolle. Men Showreels er en standart og du skal være meget heldig om en af dine klip kan give dig point i forhold til den rolle jeg netop er på udkig efter. Hvis jeg har brug for at se dig fra den komiske side, hjælper det mig ikke meget at du henviser til en showreel med klip fra alle andre genre? Jeg skal se dig i det element jeg leder efter, ellers spilder du min tid.

Du skal også huske på, at din showreel har samme funktion som dit øvrige præsentationsmateriale. Den skal fange vores opmærksomhed med det samme, sælge dig og kalde og gøre dig "Top of mind".

Man skal huske, at Danmark ikke er USA, af samme årsag har vi heller ikke samme agentkultur i DK... Showreels bliver anvendt af agenter når de repræsentere deres klient. Showreels bliver præsenteret i en kontekst mellem agent og caster. I en pitch med billeder, CV, video og en anbefaling. Den står ikke alene og flyver. Meget vigtigt at få med.

Grunden til, at amerikanske skuespillere laver/ lavede showreels, er, at afstandene er så store. Hvis en skuespiller sidder i New York og søger en filmrolle i Los Angeles, tager han ikke bare bilen eller flyet, som udgør en væsentlig udgift. I stedet producerer skuespilleren (sammen med sin agent) en fyldestgørende showreel med al nødvendig info, som casteren kunne sidde med i ro og mag. (men ro og mag, findes bare ikke længere... tiden er kort)

Og jeg mener KUNNE. At caste skuespiller nu, er ikke det samme som at caste skuespillere for bare 10 år siden. Også her går tingene meget hurtigere. Når alle har adgang til en kameraenhed og simpelt redigeringsudstyr og en hurtig internetforbindelse, er Selftape og skypecasting (Zoom) formlen.

En showreel har ingen berettigelse længere og er forældet, før den er færdigproduceret.

Tiden er løbet fra showreelen, også i USA og alle andre steder. Kom videre!


Hvad er alternativet?

Jo, der er et alternativ.

Skal du lave showreel, anbefaler jeg at du klipper det superkort. 1 min. som en teaser. Men det skal være dit bedste og nyeste materiale og du skal have andre til at klippe det... Du kan ikke selv vurdere hvordan du fremstår bedst.

Når det er sagt, skal klipperen også vide noget om showreels... Det gør klippere altså langtfra. Det bedste er faktisk at du lære det selv, af mange andre årsager også ;-)

Lav dit eget materiale.
Tag fat i en god fotograf, skriv nogle scener som viser din alsidighed (grundfølelser), find nogle fede locations og film det hele samme dag. Så kan dit materiale ikke være mere nyt. Desuden er processen helt fantastisk.

Af samme årsag har vi udviklet vores "Ongoing filmskuespillerøvelser".

Vis mig din kortfilm
Jeg vil til hver en tid anbefale, at du laver CastSelv til den enkelte rolle, men hvis det ikke er muligt, så send da en kortfilm til mig, hvor du er komisk... Hvis du altså har sådan en.

Jeg kan se meget mere om dig og din karakters udvikling ud fra konteksten i filmen end noget showreel i verden.

Denne side opdateres løbende....



Sådan ansøger du!

Ansøg opslaget fra din profil eller opret en ny.



Mvh Tommy Duus

Caster/ Branchevejleder


1761 Sidevisninger