Udvidet profil helt til januar 2019 for bare 600 kr!!
Profilinfo Søg profiler Aktuelle Nyheder Kontakt os Login: Medlemmer / Producerende
 
 
 

Hvordan (sådan) kommer du ind på skuespillerskolen!?

Deadline inden d. 1. januar 2016


Hvordan (sådan) kommer du ind på skuespillerskolen!?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få castings direkte i din mailboks: KLIK HERFakta ca.
Ca. 800 søger op på skuespillerskolerne hvert år. (600 piger og 200 drenge) Det er mange, når man ser på, hvor få der så optages i den sidste ende. 4 af hvert køn på landets 3 skoler. Det er altså de bedste, mest målrettede og samarbejdende der kommer ind, sammenholdt med et lettere kompleks puslespil af hvem der passer sammen og hvem der ikke gør.

Men hvad kan du gøre for at optimere dine chancer for at komme ind. Der er faktisk ret meget du selv kan gøre, for at påvirke udfaldet. At tro at du på talent, held og tilfældighed kommer ind er ingenlunde tilfældet. Det kræver en indsats, ofte en mangeårig indsats!

Find en underviser!
Start med at finde dig en god underviser. En god underviser er en der tidligere har haft elever der søger op og er uddannet fra en af skolerne og derfor kender til kulturen. Det er i høj grad kulturen og forventningerne til dig og din indstilling til branchen, der er godt givet ud ved at have en underviser.

Se vores liste med knap 500 undervisere: KLIK HER

Find en god tekst
Find en god tekst. En tekst der passer til dig og siger dig noget. Det må ikke være lommefilosofisk eller selvskrevet med skal være et dramatisk værk som er spillet på danske scener. Find altid tekster, hvor du aldersmæssigt og erfaringsmæssig virker troværdig. En professionel underviser vil kunne se dig i et andet lys end du selv kan og har et overblik over tekster som vil passe til dig. Det rette tekstvalg er måske det vigtigste af alt.

Skulle tilfældet være, at du har været til optagelsesprøverne tidligere, uden at komme videre, må du IKKE gå op i samme tekst, heller ikke selvom du griber den an på en ny måde. Ny optagelsesprøve, ny tekst!

Undersøg alle regler om optagelsesprøverne

Mange fejler allerede før de er begyndt, fordi de ikke har læst regler, betingelser og proceduren godt nok igennem. Selvom du tidligere har søgt op, skal du læse dette igennem igen. Der er altid ændringer og justeringer i forhold til prøverne. Så at tro at alting er som det plejer at være, kan være en fejlagtig antagelse som betyder at din indsats er spildt!

Du skal være forberedt på at gå videre
Rigtig mange, tænker kun første prøven og vil først herefter tænke anden prøve. Det er måske den største fejl du overhovedet kan begå. Du skal inden første prøven have valgt og øvet din anden prøve tekst/ øvelser. Gør du ikke det, får du angiveligt så travlt, at det sjældent at udfaldet er positivt. En underviser er guld også i denne sammenhæng.

Forberedelsen
Ja, det giver vel sig selv. Man kan forberede sig på mange måder, her må du lytte til dig selv og dine egne rutiner, eller lytte til din underviser eller andre du kender som går på skolerne eller som tidligere har søgt op. Dette er dit OL og det kræver at du er forberedt til fingerspidserne, men på din helt egen måde.

Søg op igen
Skulle du være en af de knap 776 uheldige der ikke kommer ind, er der to ting at gøre. Drop det og kom videre eller op på hesten. Langt de fleste lader sig ikke slå ud et dommerpanel der ikke kunne se deres potentiale og godt for det. Langt hovedparten af de der kommer ind er folk der tidligere har søgt op.

Erfaring
Som skuespilleraspirant må du aldrig gå i stå. Skal du på banen kræver det træning, hele tiden, ellers er der ingen spilletid. Du skal ud at møde nye mennesker, have nye erfaringer som menneske og med teateret. Allerede ved dit afslag skal du begynde at forberede dig til næste års optagelsesprøve, med udgangspunkt i de erfaringer du har tilegnet dig.

Hvad kigges der efter?
100.000 kr. spørgsmålet. Svaret er komplekst, men et er sikkert. Du er ikke heldig. Nej, kommer du hele vejen til 3. prøven er du talentfuld og dygtig til dit fag.

Første prøven
Første prøven er en slags pre-audition, hvor juryen får et hurtigt overblik over din sceniske udstråling, din type, din stemme og dine dramatiske og analytiske egenskaber.

Anden prøven
Her starter vurderingen af dig for alvor. Nu ligger man ikke kun mærke til hvordan du performer og om du har talent, om første prøven var et Lucky Punch, men i den grad også om din personlighed, din tilgang og indstilling til faget og din udførelse af de nye ting du skal vise.

Tredje prøven
Alle der kommer til tredje prøven har potentiale for at blive optaget det år. Holdet skal sammensættes ud fra forskellighed og talent. Et meget komplekst puslespil. Her kigger man efter en lang række forskellige parametre omkring din personlighed og dine samarbejdsevner. Kunsten er at skabe et homogent hold, som kan holde hinanden ud, hver dag 12 timer i døgnet i de 4 år uddannelsen vare. Samtidig skal det skønnes at der så også er job når du når ud på den anden side?

2 ud af 8 fra hver årgang kommer til at leve fuldbyrdet af deres erhverv som skuespillere. De 6 andre er stadigvæk skuespillere, men må løbende have supplerende indkomst fra andre erhverv.

Er skuespillerskolerne i Danmark ikke noget for dig, kan du overveje en skole i udlandet. Her er Skuespillerforbundets liste over skoler i udlandet, som forbundet anbefaler og som giver optagelse i skuespillerforbundet efterfølgende (KLIK HER)

Bemærk: Hvis du vil have arbejde som skuespiller i Danmark, gør du klogt i at tage din uddannelse her i landet. Det netværk du opbygger under din uddannelse er kimen til din arbejdskarriere. Det er på mange måder måske lettere at komme ind på udenlandske uddannelser fordi de er brugerbetalte, men at tro at jobmulighederne er større, er en voldsom overdrivelse. Overvej derfor kraftigt om en skuespilleruddannelse i udlandet er pengene værd, eller om du skulle bruge pengene anderledes herhjemme. At et udenlandsophold så kan være meget mere værd på alle andre områder er en anden ting, men jobsandsynligheden stiger ikke...


Mvh
Tommy Duus

DASK-online
(Aug/12)

Opret gratis profil med masser af muligheder.
  Tilbage til aktuelle nyheder

Klik her for nyhedsarkiv

Tilmeld dig DASK nyhedsbrev
Dask Online   ·   Tlf: 26 99 33 13   ·   mail   ·   Facebook