Andet

25 års JUBIIILÆUM - ALLE profiler ned sat med 200 kr!

Ideen til DASK blev født den 1. maj 1999 - 25 år siden!


dask nyhed

Ideen til DASK blev født den 1. maj 1999 - 25 år siden!

Deadline inden d. 1. januar 2026

25 år siden Danmarks første formidlingsbureau for autodidakte skuespillere blev født!

Den 1. maj 1999 var dagen, hvor ideen til DASK blev født, og dermed Danmarks første formidlingsbureau for autodidakte skuespillere og senere (2001) også VERDENS første online formidlingsbureau. Det er nu 25 år siden. Helt utroligt at tænke tilbage på.

Jeg sad i Botanisk Have i Århus og hørte 1. maj-taler og nød det gode vejr, da jeg rendte på min bofælle. Han læste medievidenskab og skulle producere en eksamenskortfilm. Han var meget frustreret over, at han ikke kunne finde de rette skuespillere til sin film. Han havde været rundt på teatrene og havde hængt opslag op i telefonbokse og supermarkeder, men uden held.

Han vidste naturligvis, at jeg havde et netværk, da jeg selv spillede teater og musicals og selv ville være skuespiller. Jeg kunne ikke selv bruges, da jeg ikke matchede nogle af rollerne. (Sådan kan det jo gå).

Senere på dagen tog vi tilbage til lejligheden, og jeg fandt mine teaterprogrammer frem fra de forestillinger, jeg havde medvirket i gennem tiden, samt billeder fra teaterhøjskolen i Herning.

"Hvad med ham der, kan han noget?"
"Ja, god spiller, men han er dog englænder, så han har en dialekt!"
"Det ville faktisk ikke gøre noget i detektivrollen... Har du hans nr?"
Jeg fandt adresselisten frem og gav ham nummeret.

Igennem denne proces blev hele castet fundet, og i dagene efter var det mig, der fik opkald fra min bofælles studiekammerater, som også skulle bruge skuespillere. Jeg fik endda selv roller i nogle af filmene.

Samtidigt var jeg frivillig tilrettelægger på et program på TV Danmark, som anmeldte kortfilm (Den Brede Bio) på Aarhus Filmværksted. Min gang i miljøet og samtaler med folk bekræftede, at der kunne være et behov for et mere organiseret system af ikke-uddannede skuespillere.

Tanken summede sommeren over, og jeg blev gentagne gange bekræftet i, at jeg skulle gå videre med ideen. Det første fysiske katalog blev virkelighed i september 1999 med efterfølgende CVR-nummer i december 1999.

Siden er resten jo historie(r), som jeg vil dele med dig her fra DASK-online.

Tak for at være en aktiv del af DASK-online, måske også de næste 25 år?

Med taknemmelighed ;-)



Sådan ansøger du!

Ansøg opslaget fra din profil eller opret en ny.



Mvh Tommy Duus

Caster/ Branchevejleder


298 Sidevisninger